Matai House, Villa Project by Parsonson Architects

An architect studio named Parsonson has designed additional space for an old villa in Wellington, New Zealand. This villa has been built since the early 1900s. Since the villa is built, it were used as residential home for a family.

Matai House Interior

Matai House Interior

That family had lived here for several years before starting the change to this villa. Layout at this villa is actually almost the same as most other villas. The rooms are on each side of the main hallway. At the rear of the villa, there is a kitchen, toilet, and laundry room.

This villa also get the best late sunshine. However, it were nestled up against the retaining wall that take hold up the bank that rising up to rear of this site. The villa felt not connected from the rear of this house. In addition, the occupants of this house also need extra living space. They also need two more bedrooms. That bedrooms will be used for their growing family.

villa still get best sunshine

villa still get best sunshine

The Parsonson studio with homeowners discussed and they decided to divide this villa in two parts which are the new extension and the old villa. Two Shaw the differences of these two parts, the studio made series of concrete platform that equipped with wooden step between. It provides a new elevated family room that leading up to the rear courtyard that is larger and sunnier. In addition, the studio also built a new bathroom and two bedrooms above a new living space.

this villa in two parts

this villa in two parts

The villa’s roof and the outer walls of house extension are made in the same bumpy color steel as the old villa but they folded in order to fit the functions they enclose as well as avoid the WCC Building envelope. Parsonson put the new living room at the end of the hall.

the roofs and outer wall

the roofs and outer wall

From the front door, this space is visible with the steps and raised clerestory roof lifting eye up to rear of Property that provide an inviting atmosphere. The clerestory?s glazing is behind the timber slat work. The glass work for filtering the late low sunshine.

The living space is equipped with gray couches with modern white TV stand. The banister is made from wood that provide natural feeling. Behind the sofa, there is a wooden book shelf. In the corner of the sun room there is a dining set with white table.

villas layout

villas layout

The rear courtyard use wooden flooring and white wooden armchair. From this courtyard the dining room is visible. In front of the courtyard, the studio create a green landscaping.

Architecture by Parsonson Architects
Photography by Paul McCredie